Schutterij St. Stephanus in Dieteren

Pagina over "Schutterij St. Stephanus te Dieteren",

Voor een kleine gemeenschap als Dieteren is het al een hele klus om een zo grote schutterij te vormen terwijl men toch tot grote prestaties in staat is.

Laatste nieuws van de Schutterij:

Jorg Welters koning 2009

Op zaterdag 20 september, kermiszaterdag, hield schutterij “St. Stephanus” weer haar jaarlijks koningsvogelschieten.

Nieuwe Koning van de schutterij Jorg Welters marcheert met zijn moeder en gevolg door Dieteren aansluitend aan het winnen van de titel
De nieuwe Koning: Jorg Welters.

Na het afhalen van het scheidende koningspaar, Thei Hoorens en zijn koningin Marie-José, volgde het traditionele koningsvogelschieten aan het terrein aan de Bosweg.
Uiteindelijk was het Jorg Welters die het verlossende schot afvuurde die de vogel naar beneden haalde.
Schutterij St.Stephanus uit Dieteren was 15 juni 2008 organisator van het bondsschuttersfeest. Jammer dat de weergoden niet helemaal meewerkten, tijdens een groot deel van de optocht regende het namelijk. De schutters leken zich er overigens niet veel van aan te trekken, bekijk hieronder maar een korte impressie van de optocht.
Optocht tijdens bondsschuttersfeest 15 juni 2008 te Dieteren

Optocht tijdens bondsschuttersfeest 15 juni 2008 te Dieteren
Jammer van de regen tijdens de optocht.


Optocht tijdens bondsschuttersfeest 15 juni 2008 te Dieteren

Optocht tijdens bondsschuttersfeest 15 juni 2008 te Dieteren
Ook uit Duitsland is een schutterij broederschap aanwezig.


Optocht tijdens bondsschuttersfeest 15 juni 2008 te Dieteren
Een enkele keer was er oponthoud en moest halt gehouden worden, dit is het enige moment dat niet iedereen strak en in het gelid stond.
In Dieteren organiseert schutterij St. Stephanus op zondag 15 juni het tweede bondsschuttersfeest van de schuttersbond ‘Eendracht’ Born-Echt. Ongeveer twintig schutterijen zullen aanwezig zijn bij dit feest. Het hele weekend is er een feestprogramma in het paviljoen op het schuttersterrein aan de Bosweg in Dieteren.

Optocht Schutterij Vrijdag 13 juni bijten de Sillentaler Spassmacher Band het spits af. Dit orkest bestaat uit 15 enthousiaste muzikanten. Dezelfde avond treden ook enkele bekende Limburgse artiesten op zoals Bruno Majcherek en Big Benny.
Voetballiefhebbers hoeven overigens niets te missen van het WK. In het paviljoen staat een groot scherm waarop iedereen de wedstrijd Nederland-Frankrijk kan volgen. Een panel met daarin onder meer een bekende Limburgse voetbaltrainer zal de wedstrijd in de rust en na afloop analyseren. Reden genoeg voor alle voetballiefhebbers om ook op 13 juni naar Dieteren te komen.

Op zaterdag 14 juni is vanaf 15.00 uur het Prominenten Koningsvogelschieten met als inzet de titel “Prominentenkoning 2008” en waaraan een zilveren koningsplaat is verbonden.

Koningspaar 2008 Ook op zaterdag 14 juni is er vanaf 20.30 uur in het feestpaviljoen een geweldige TRIBUTE NIGHT met wereldberoemde tributebands zoals U2, Bon Jovi en, als topper, Queen, allen topbands uit o.a. Italië en Duitsland. Tributebands zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Ze specialiseren zich in het evenaren van hun idool.

Zondag 15 juni staat geheel in het teken van het schuttersfeest. 19 schutterijen van de Bond “Eendracht” nemen deel aan de optocht met defilé en aan de diverse muziek- en exercitiewedstrijden, de wedstrijden om het mooiste konings- en keizerspaar en het belangrijkste, de schietwedstrijden. Als gastvereniging zal de schutterij uit het Duitse Wesseling deelnemen aan dit schuttersfeest.

Met Schuttersgroet, namens het organisatiecomité van schutterij “St. Stephanus” Dieteren,

Theo Hoorens, secretaris.

Meer informatie is te vinden op www.bondschuttersfeest.nl

Affiche Bondsschuttersfeest 2008Thei Hoorens koning 2008

Op zaterdag 15 september, kermiszaterdag, hield schutterij “St. Stephanus” weer haar jaarlijks koningsvogelschieten.

Afhalen koningspaar 2007
Afhalen van het scheidende koningspaar.

Na het afhalen van het scheidende koningspaar, Wil en Richelle Geelen, waarbij de secretaris beide namens onze schutterij dankte voor hun inzet als koningspaar en hen nogmaals feliciteerde met de behaalde successen werd Wil op het schietterrein ontdaan van het koningszilver.

De openingsschoten van dit vogelschieten werden gedaan door een aantal genodigden, waaronder o.a. Pastoor Boon, de heren Herffs, Aben, Cox, Vrancken en van Kruchten namens het bondsbestuur van de schuttersbond “Eendracht”, de heer Mengelers en prominent-koning(in) mevrouw Marita Mengelers, de heer en mevrouw Beckers (onze nieuwe achterburen van het schuttersterrein en Dr. Wijnhoven.

Daarna barstte de strijd los tussen de diverse kandidaten om het koningsschap 2008. Tegen het einde waren dat nog negen kandidaten en na een zeer spannende strijd werd de finale met het 227e schot beslist door niemand minder dan secretaris Thei Hoorens.
Links: Thei Hoorens onder de buks voor het beslissende schot.  Rechts: het stralend nieuw koningspaar 2008 Thei en Marie-José Hoorens-Frusch   foto:Schutterij St. Stephanus
Links: Thei Hoorens onder de buks voor het beslissende schot. Rechts: het stralend nieuw koningspaar Thei en Marie-José Hoorens-Frusch. foto:Schutterij St. Stephanus

Voor Thei is dit, na 1971, 1986, 1990, 2004 en 2006, zijn zesde koningsschap bij schutterij “St. Stephanus”

Nadat hij en koningin Marie-José, zichtbaar tevreden over zijn prestatie, de vele felicitaties in ontvangst hadden genomen werd hem het koningszilver om de schouders gehangen.

Zoals gebruikelijk werd daarna een rondgang door Dieteren gemaakt waarbij Thei voor de woning van zus Hilda aan de Kampstraat door penningmeester Jac Geelen officieel geïnstalleerd werd als koning 2008 van schutterij “St. Stephanus”.

Na de rondgang door ons dorp werd feestgevierd in “de Koppel” waar nog enkele gezellige uurtjes werden doorgebracht.

Thei en Marie-José zullen in 2008 als koningspaar met de schutterij deelnemen aan o.a. het wisselkruis van de oud-gemeente Susteren, de bondsschuttersfeesten op 1 juni te Stevensweert, het eigen schuttersfeest in Dieteren op 15 juni, 10 augustus te Susteren-Heide en op 31 augustus te Obbicht evenals het Oud Limburgs Schuttersfeest op 6 juli te Opoeteren en het Zuid Limburgs Federatiefeest op 20 juli te St. Joost.

Bij de foto’s, Koning 2008: Thei Hoorens onder de buks voor het beslissende schot, Koning 2008 1: Nadat de hij de vogel heeft afgeschoten gaat de nieuwe koning op de schouders, Koningspaar 2008: een stralend nieuw koningspaar Thei en Marie-José Hoorens-Frusch
SCHUTTERIJ “ST. STEPHANUS” tijdens OLS 2007 te Nederweert

Zondag 1 juli 2007 liet de schutterij zijn kunnen zien tijdens diverse wedstrijdelementen. Ook als het gaat om op de bölkes te raken is dit perfect verlopen. Dat betekent dat Dieteren zaterdag 7 juli weer in Nederweert zal zijn om verder te kavelen.

Hierbij enkele foto's die gemaakt zijn tijdens de optocht in Nederweert door Geert Stevens van amateur fotografen “Ut Klikt”.
Eloy Schulpen geconcentreerd tijdens optocht OLS 2007 in Nederweert.  foto:Geert Stevens van UtKlikt
Eloy Schulpen tijdens optocht in Nederweert. Foto:Geert Stevens van UtKlikt

Richelle Geelen als koningin tijdens optocht OLS 2007 in Nederweert.  foto:Geert Stevens van UtKlikt
Koningin Richelle Geelen tijdens optocht in Nederweert. Foto:Geert Stevens van UtKlikt
Schutterij St.Stephanus in actie op bondsschuttersfeest in Nieuwstadt op 17 juni 2007
Schutterij St.Stephanus in actie op bondsschuttersfeest in Nieuwstadt,
met op de voorgrond het charmante koningspaar Wil en Richelle Geelen
Schutterij St.Stephanus in actie op bondsschuttersfeest in Montfort op 6 mei 2007.
Schutterij St.Stephanus in actie op bondsschuttersfeest in Montfort
SCHUTTERIJ “ST. STEPHANUS”

DRUMBAND SCHUTTERIJ NEDERLANDS KAMPIOEN
Op zaterdag 21 april al heel vroeg in de morgen vertrok de drumband van de schutterij richting Barneveld om, na het behalen van het Limburgs kampioenschap in september 2006, deel te nemen aan het Nederlands kampioenschap.
Na maandenlange voorbereiding van repetities en oefeningen was het eindelijk zover.
Tegen half een betrad de drumband de immens grote Veluwehal.
Onder leiding van Tamboer-majoor John Louvenberg en instructeur Jo Zinzen werden als marcherend werk uitgevoerd “Super Action” van Jo Corstjens en als concertwerk “Pictures in a Mirror” van Vincent Cox.
De ontlading van de spanning kwam tegen enen toen de resultaten werden bekend gemaakt.
Drumband schutterij “St. Stephanus” Dieteren, in de 2e divisie sectie A 89,25 punten de eerste prijs en kampioen van Nederland.
Nadat instructeur en leden van de drumband de vele felicitaties in ontvangst hadden genomen werd de thuisreis aanvaard en arriveerde de bus tegen half zes in Dieteren.
Daar werd in Gemeenschapshuis “De Koppel” uiteraard feest gevierd, trots op het behaalde succes.
Zaterdag 21 april 2007, een mijlpaal voor de drumband van onze schutterij en een mijlpaal ook voor Dieteren dat weer een kampioen rijker is.
De leden van de Dieterse drumband tonen trots de behaalde kampioensbeker.
De leden van de Dieterse drumband tonen trots de behaalde kampioensbeker.RECEPTIE DRUMBAND
Op vrijdag 8 december j.l. werd de drumband van onze schutterij een receptie aangeboden vanwege het behaalde succes op het bondsconcours op 24 september in Nieuwstadt.
Velen waren, zowel als vereniging, zakelijk als particulier op deze receptie aanwezig om instructeur en leden van de drumband te feliciteren met het fantastische resultaat en het behalen van het Limburgs kampioenschap.
Een afvaardiging van de Limburgse bond van Tamboerkorpsen was aanwezig voor het uitreiken van de Limburgse kampioenswimpel.

SOLISTENCONCOURS
Jeugdige leden op het erepodium in Melick waar zij goede resultaten behaalden Op de foto.
Boven:
Jeroen Janssen, Kevin Louvenberg, Richelle Geelen, Lars Bogie en Melvin Schulpen.
Onderaan: Joyce Berkers, Bianca Berkers, Eloy Schulpen en Dennis Berkers.

Op zondag 28 januari namen een aantal jeugdige leden van de drumband van schutterij “St. Stephanus” in Melick deel aan het bondsconcours voor solisten van de Limburgse bond van Tamboerkorpsen.
In de jeugddivisie behaalde Eloy Schulpen met 86 punten een 1e prijs met promotie en Dennis Berkers met 80 punten een 1e prijs.
Oók in de jeugddivisie behaalde het duo Joyce en Bianca Berkers met 86 punten een 1e prijs met promotie.
In de 5e divisie behaalde Melvin Schulpen 87 punten, Bianca Berkers 85 punten, Kevin Louvenberg 85 punten, allen een 1e prijs met promotie en Richelle Geelen 80 punten een 1e prijs.
In de 4e divisie behaalde Joyce Berkers 86 punten en Lars Bogie 85 punten, beiden een 1e prijs met promotie.
Tot slot de 3e divisie, Stephan Geelen 88 punten 1e prijs met promotie en het duo Stephan Geelen / Jeroen Janssen 90 punten een 1e prijs met promotie en lof der jury. De solisten die 85 punten of meer scoorden zullen op 17 en 18 maart deelnemen aan de Limburgse kampioenschappen die eveneens zullen plaatsvinden in Melick.

Th. Hoorens, secretaris
DRUMBAND SCHUTTERIJ “ST. STEPHANUS”

DRUMBANDCONCOURS
Op zondag 24 september nam de drumband van onze schutterij o.l.v. instructeur Jo Zinzen en tamboer-maître John Louvenberg deel aan het bondsconcours van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen in de sporthal in Nieuwstadt.
Na maandenlange voorbereiding en extra repetities kwam de drumband uit in de 2e divisie sectie A4. Om 14.05 uur betraden de muziekanten, onder zeer grote publieke belangstelling, de sporthal voor de uitvoering van de te beoordelen werken “Pictures in a Mirror” van componist Vincent Cox en “Super Action” van componist Jo Corstjens.

De drumband van schutterij St. Stephanus in actie tijdens het marcherend werk

Daarna was het wachten op de uitslagen van het eerste gedeelte van dit concours.
Om kwart over drie was het zover, Drumband schutterij “St. Stephanus” Dieteren, voor het eerste werk 96,33 punten, voor het tweede werk 95,33 punten, totaal een gemiddelde van 95,83 punten 1e prijs met promotie en lof der jury, hoogste aantal punten in de tweede divisie sectie A4 en daarmee tevens Limburgs kampioen in hun divisie.
Dit puntenaantal betekende tevens het hoogste aantal punten van beide concoursen in 2006.
Blijdschap alom bij instructeur en leden natuurlijk met deze onverwacht hoge score.
Nadat de vele felicitaties in ontvangst waren genomen ging het terug richting Dieteren waar op grootse wijze feest werd gevierd met het behaalde succes.
De drumband van schutterij St. Stephanus in actie tijdens het stilstaand werk


WIL GEELEN KONING 2007
Op zaterdag 16 september, kermiszaterdag, hield schutterij “St. Stephanus” weer haar jaarlijks koningsvogelschieten op het schietterrein aan de Bosweg.
Allereerst werd tegen 14.30 uur het huidige koningspaar, Thei en Marie-José Hoorens, aan huis afgehaald bij zus Hilda aan de Kampstraat.
De openingsschoten van dit vogelschieten werden gedaan door een aantal genodigden, waaronder o.a. de wethouders Janssen en Bocken, de heren Cox, Vrancken en van Kruchten namens het bondsbestuur van de schuttersbond “Eendracht” de heer Mengelers en prominentkoning(in) mevrouw Marita Mengelers.
Daarna barstte de strijd los tussen de diverse kandidaten om het koningsschap 2007 die, na een zeer spannende finale, met het 196e schot beslist werd door Wil Geelen.
Voor Wil is dit, na 2003, zijn tweede koningsschap bij schutterij “St. Stephanus”
Nadat hij, zichtbaar tevreden over zijn prestatie, de vele felicitaties in ontvangst had genomen werd hem het koningszilver om de schouders gehangen.
Zoals gebruikelijk werd daarna een rondgang door Dieteren gemaakt waarbij “Belofte maakt schuld” Wilma van “De Koppel” werd opgehaald om als “Koningin” de ronde door Dieteren mee te lopen. Vervolgens werd Wil, voor de woning aan de Kerkstraat, door secretaris Thei Hoorens officieel geïnstalleerd als koning 2007 van schutterij “St. Stephanus”.
Na de rondgang door ons dorp werd feestgevierd in “de Koppel” waar nog enkele gezellige uurtjes werden doorgebracht.
In “De Koppel” maakte koning Wil bekend dat nichtje Richelle Geelen, dochter van Henrie en Ria, hem volgend jaar als koningin zal vergezellen hetgeen met een daverend aplaus werd begroet.
Wil en Richelle zullen in 2007 als koningspaar met de schutterij deelnemen aan o.a. het wisselkruis van de oud-gemeente Susteren op 13 mei, de bondsschuttersfeesten op 6 mei te Montfort, 17 juni te Nieuwstadt, 19 augustus te Slek-Echt en op 2 september te Nattenhoven alsmede het Oud Limburgs Schuttersfeest op 1 juli te Nederweert en het Zuid Limburgs Federatiefeest op 15 juli te Mheer.

Wil Geelen koning 2006-2007 te Dieteren
Wil Geelen koning 2007 van schutterij St. Stephanus Dieteren

Het Koningspaar voor 2006-2007 tijdens eerste tocht door Dieteren
De Cornelius-kermis in Dieteren is traditie getrouw ook de tijd voor de schutterij voor het jaarlijkse konings vogelschieten. De schutter die het laatste restje van de vogel afschiet wordt bevorderd tot Koning.
Hierna volgt een optocht door Dieteren waarbij de nieuwe Koning met het koningszilver EN Koningin aan de bevolking wordt gepresenteerd.
Op kermiszaterdag 16 september 2006 heeft Wil Geelen de "vogel" afgeschoten wat betekent dat hij de nieuwe Koning 2006-2007 van schutterij St. Stephanus zal zijn. Hiernaast zijn eerste tocht door Dieteren met als Koningin Wilma Spelthan beter bekend als uitbaatster van café 't Koppelke.
Of Wilma de rest van het seizoen ook als koningin meeloopt zal nog moeten blijken, waarschijnlijk betreft het hier een eenmalig actie.


Op 1, 2 en 3 september 2006 vierde de Drumband van de schutterij hun 50 jarig jubileum. Naast alle andere festiviteiten was er op zondag 3 september een optocht van de deelnemende korpsen. Een indruk hiervan kunt u meebeleven via onderstaande foto's.
Zie ook persbericht

Uit Dieteren was ook de Old Star Revivalband aanwezig
Uit Dieteren was ook de Old Star Revivalband aanwezig

Trommel- en Fluiterkorps Heide Swalmen
Trommel- en Fluiterkorps Heide Swalmen

Fluit- en Trommelkorps Schutterij Wilhelmina Hingen
Fluit- en Trommelkorps Schutterij Wilhelmina Hingen

Fluit- en Tamboerkorps Schutterij St. Petrus en Paulus Susteren
Fluit- en Tamboerkorps Schutterij St. Petrus en Paulus Susteren

Drumband Fanfare de Maasoever Roosteren
Drumband Fanfare de Maasoever Roosteren

Fluit- en Trommelkorps St. Andreas Melick
Fluit- en Trommelkorps St. Andreas Melick

Jachthoornkorps St. Urbanus Maasniel
Jachthoornkorps St. Urbanus Maasniel

SCHUTTERIJ ST. STEPHANUS

OUD LIMBURGS SCHUTTERSFEEST
Op zondag 2 juli nam onze schutterij deel aan het Oud Limburgs in Stramproy.
Onder nummer 56 werd deelgenomen aan de optocht en het defilé waarin bij het wedstrijdonderdeel beste houding optocht in militair uniform een eervolle 3e prijs werd behaald.
De eer van Dieteren werd op dit OLS verder hooggehouden door een aantal solisten.
Bij de solistenwedstrijden behaalden in de 3e divisie Kevin Louvenberg 84,5 punten, goed voor de 8e plaats, Joyce Berkers 92,4 punten 4e plaats met lof, Bianca Berkers 91 punten 5e plaats met lof, Richelle Geelen 90,5 6e plaats met lof, Melvin Schulpen 85,8 punten met diploma en Eloy Schulpen 92,5 punten 3e plaats met lof. Jeugddivisie Dennis Berkers 80,1 punten met diploma.
Bij de schietwedstrijden schoot ons zestal helaas niet de vereiste 2 x 18 punten om deel te kunnen nemen aan de kaveling en was voor wat betreft het schieten het OLS voor onze schutterij voorbij.
Na een spannende kaveling op zondag 2 juli en op zaterdag 8 juli werd het Oud Limburgs gewonnen door schutterij “St. Antonius” Nederweert.


Koningin Beatrix en Prins Philip van België op bezoek op het Oud Limburgs Schuttersfeest in Stramproy.

Koninklijke gasten maken kennis met schutterij St.Stephanus tijdens OLS 2006 te Stramproy
De Koninklijke gasten staan even stil bij koning Thei Hoorens (op de rug gezien) van onze schutterij.

ZUID LIMBURGS FEDERATIEFEEST
Twee weken na het OLS, op zondag 16 juli nam onze schutterij deel aan het Zuid- Limburgs Federatiefeest in Doenrade. Bij de schietwedstrijd schoot het zestal dit keer wel de vereiste twee maal 18 punten maar in de kaveling werd helaas gemist. De eer werd op dit Federatiefeest hooggehouden door onze Vaandeldrager Tjen Pesgens die de ereprijs behaalde als beste Vaandeldrager nieuwe exercitie en door Bordjes-draagster Joyce Berkers met de 2e prijs mooiste bordjesdrager nieuwe exercitie.

We willen vaandeldrager Tjen Pesgens eens extra in het zonnetje zetten.
Tjen, die vorig jaar gehuldigd werd met zijn 25 jarig jubileum als lid en zijn 10 jarig jubileum als Vaandeldrager, is iemand die zijn functie als Vaandeldrager bij onze schutterij zo uiterts serieus neemt, die altijd present is en die altijd “er voor gaat” Tjen is een van de beste Vaandeldragers uit onze schutterswereld en dat bewijzen de vele, vele eervolle prijzen die hij in de loop der jaren heeft behaald op bondsfeesten, Oud Limburgs Schuttersfeesten en Zuid Limburgs Federatiefeesten.
Zo ook op zondag 16 juli op het Zuid Limburgs Federatiefeest in Doenrade.
Ondanks de warmte, de pittige optocht en soms de straffe wind wist Tjen toch weer de concurrentie te verslaan en de hoogst haalbare prijs n.l. de EREPRIJS Beste Vaandel-drager nieuwe exercitie te behalen.
Chapo voor onze Vaandeldrager, chapo voor zijn inzet, chapo voor al zijn eervol behaalde prijzen. Tjen proficiat!

Optocht tijdens ZLF te Doenrade
Vaandeldrager Tjen Pesgens stram en fier in de houding zoals altijd.

50 JARIG JUBILEUM DRUMBAND
Vrijdag 1 september, receptie met muziek door DRIVE-IN SHOW TROPICANA EXPRESS.

Zaterdag 2 september 17.00 uur PROMINENTEN-KONINGSVOGELSCHIETEN.

Zaterdag 2 september 20.00 uur “BIG LIMBO PARTY” THEI EN MARIJ, BIG BENNY,
ANGELINA, DE SCHINTALER (tape), “NEET OET LOTTUM” LIVE.

Feest met diverse bekende artiesten
Thei en Marij, Big Benny, Angelina, Neet Oet Lottum

Zondag 3 september DRUMBANDFESTIVAL MET OPTOCHT EN OPTREDENS VAN DE 16 DEELNEMENDE KORPSEN.

Kaarten voor de “BIG LIMBO PARTY” op zaterdag 2 september zijn in de voorverkoop
á € 12,-- verkrijgbaar op onderstaande voorverkoopadressen.
Kaarten aan de kassa kosten € 15,--
Voorverkoopadressen: Gemeenschapshuis “De koppel” Dieteren, Jumper Dieteren, AS Brood en Banket Dieteren, Café Bie Alois Susteren, Café De Tunnelbar Susteren-Heide, Café ’t Hingen te Hingen, Café Ritho Stevensweert, Café D’n Aezel Holtum, Juwelier Chris Fiddelaers Echt.

Th. Hoorens, secretaris.


Het Koningspaar voor 2005-2006 tijdens eerste tocht door Dieteren
De Cornelius-kermis in Dieteren is traditie getrouw ook de tijd voor de schutterij voor het jaarlijkse konings vogelschieten. De schutter die het laatste restje van de vogel afschiet wordt bevorderd tot Koning.
Hierna volgt een optocht door Dieteren waarbij de nieuwe Koning met het koningszilver EN Koningin aan de bevolking wordt gepresenteerd.
Op kermiszaterdag 17 september 2005 heeft Thei (Broer) Hoorens de "vogel" afgeschoten wat betekent dat hij de nieuwe Koning 2005-2006 van schutterij St. Stephanus zal zijn. Hieronder zijn eerste tocht door Dieteren met als Koningin zijn partner Marie-José.


Het hoogtepunt van het schuttersjaar zal ongetwijfeld het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zijn, dit jaar georganiseerd in Wessem. Hieronder ziet u enkele beelden van dit spektakel tijdens deze mooie dag onder zeer warme en benauwde weersomstandigheden. Veel schutters en toeschouwers werd dit te veel en moesten verkoeling zoeken en de dorst lessen.
Jammer dat onze schutters op zondag 3 juli tijdens het kavelen al zijn uitgevallen.

Deeterse schötters op het OLS 2005 in Wessem.
Dieterse schutterij arriveert aan het eind van de optocht op het feestterrein.

Deeterse schötters op het OLS 2005 in Wessem.
Dieterse schutterij arriveert aan het eind van de optocht op het feestterrein.

Deeterse schötters op het OLS 2005 in Wessem.
Dieterse schutters in stelling onder de schietboom. Dit jaar bestaat het zestal schutters uit: Tjeu Schulpen, Jos Bogie, Jo Laumen, Henri Geelen, Theo Hoorens en Sjaak Geelen. En natuurlijk niet te vergeten de buksmeister Wil Geelen.

Deeterse schötters op het OLS 2005 in Wessem.
De eerste 2 keer 18 bolletjes worden feilloos en in hoog tempo van de "raek" afgeschoten. Als eerste van alle schutterijen klink bij de boom van Deetere het gejuich ten teken van dit feit.

Deeterse schötters op het OLS 2005 in Wessem.
Gejuich, felicitaties en een zucht van opluchting als de eerste serie bölkes afgeschoten zijn.

Zie ook: Bondsfeest in Broeksittard

Ook in de krant zien we regelmatig de Dieterse schutterij voorbijkomen in de uitslagenreeks.
Bijvoorbeeld de uitslagen van het Bondsschuttersfeest van de Schuttersbond Eendracht Born-Echt e.o. gehouden in Maasbracht op 20 juni 2004.

Uitslagen voor Dieteren
Categorieplaats
Mooiste Binnenkomst5
Beste Houding Optocht4
Beste Commandant5
Beste Tamboermajoor Optocht5
Beste Vaandeldrager3
Mooiste Koning1
Mooiste Koningin2
Mooiste Koningspaar1
Exercitie1
Muziekkorps Tweede Divisie1
Solisten Eerste Divisie1 Stephan Geelen
1 Jeroen Janssen
Solisten Tweede Divisie1 Lars Bogie
Solisten Jeugd Divisie1 Kevin Lauvenberg
1 Bianca Berkens

Dit nadat ze een maand eerder al als winnaar uit de bus kwamen bij het eerste bondsfeest van dit seizoen. Hierbij won de Dieterense schutterij ook de dagbeker van het feest dat op het terrein van St. Joris in Sint Joost werd gehouden.

Hieronder de Dieterse schutterij in actie tijdens het federatiefeest op 5 september 2004.
Deeterse schutterij in actie op het federatiefeest van 5 september 2004.  (foto: Hans van de Worp uit Meerssen)

Schutterij St. Stephanus te Dieteren bestaat uit een hechte en betrokken groep mensen, een en ander blijkt wel uit het feit dat deze schutterij het gepresteerd heeft om het OLS te winnen in 1984 en voor een geslaagde verzorging van het evenement te zorgen in juli van het jaar 1985. Voor een schutterij van een dorp met ongeveer 900 inwoners een prestatie die respect afdwingt. Meer over dit feest en de rijke historie van deze vereniging leest U hieronder.

Toen op zaterdag 7 juli 1984 bij de beslissende kavelronde het zestal van Dieteren bestaande uit: Jac Geelen, Mathieu Schulpen, Theo Schulpen, Theo Hoorens, Sjra Maasen en ook de letste schöt Wil Winteraeken ook wel genoemd ijzeren Willem vanwege zijn ijzersterke zenuwen, het winnende bölke afschoot was het groot feest in Dieteren want nooit eerder in de historie van de schutterij die in 1838 opgericht is kwam het tot deze prestatie.
Het winnende zestal van de St. Stephanus Schutterij van Dieteren
De toenmalige pastoor van Dieteren P.Verdurmen hoorde het nieuws van de winst net voordat hij de avondmis van 19.00 uur zou voorgaan. De preek die hij voorbereid had voor die avond maakte plaats voor een feestpredikatie zoals alleen hij die kon brengen. Vanaf dat ogenblik was het ook in de gemeenschap Dieteren duidelijk dat er gewerkt moest worden op alle fronten om klaar te zijn met alle voorbereidingen voor het OLS op zondag 7 juli te Dieteren. Er werd hierbij ook een niet vergeefse oproep gedaan aan alle oud-Dieterdernaren om mee te helpen met dit karwei.
Ten eerste moest er een terrein gevonden worden waarop de schietbomen, tenten en overige installaties geplaatst konden worden, dit werd gevonden op de landererijen ten noordoosten van Dieteren. Verder moest er nog parkeerterreinen worden aangewezen hierin werd voorzien door verschillende weilanden open te stellen voor automobielen en de nieuwe Randweg werd zelfs gebruikt als parkeerplaats voor Bussen. Als reclame-object werd zelfs de kerk niet ontzien, op de kerktoren werd een lichtreclame geinstalleerd met de levensgrote letters OLS.
Pastoor Verdurmen voor de kerk te Dieteren
Dat dit alles zijn vruchten heeft afgeworpen blijkt wel uit de gemoedelijke sfeer die heerste bij de meer dan 60.000 bezoekers van het Oud Limburgs Schuttersfeest in 1985, onder de gasten was ook aanwezig de toenmalige Premier van Nederland, dhr. Ruud Lubbers.

Federatiefeest van 20 juli 1975 in Dieteren

Nog meer foto's uit de oude doos ontving ik van dhr. H. Jansen.

Drumband schutterij
Foto: H. Jansen
De trotse organisatoren van het federatiefeest in Dieteren.

Schietpalen in rechte linie opstellen
Foto: H. Jansen
De voorbereidingen voor het kleine OLS zijn in volle gang.
"Sjiér staon de päöl rech.?"
Nog even en dan is het hier een drukte rond de schietstangen om de bölkes te raken.

De tent met vereende krachten opzetten
Foto: H. Jansen
Om de gasten goed te ontvangen moeten er ook tenten opgezet worden. Met vereende kracht wordt ook dit karwei geklaard.

Defile
Foto: H. Jansen
Dan is het zover, de schutterijen marcheren door het dorp en komen langs het defilé. Wat voor deze gelegenheid is opgebouwd voor de confectie fabriek van Storken-Michiels.

Nogmaals defile
Foto: H. Jansen
Zoals u ziet komen ze eraan.

Jeugd van Dieteren
Foto: H. Jansen
Dieterse schuttersjeugd.

Webmaster info@deetere.nl